فناوری لرزشگیر اپتیکال
فناوری لرزش گیر دست
آیا برای شما هم پیش آمده که در حین عکسبرداری به دلیل لرزش دست ، تصویر گرفته شده تار و خراب از آب در آمده باشد ؟ عکاسان حرفه ای برای حل این مشکلات راهکارهای مختلفی برای خود دارند که متأسفانه بطور کامل و همیشگی راهگشا نمی باشد.
از جمله ترفندهایی که پیش رو دارند استفاده از سرعت شاتر، دیافراگم، ایزو و غیره می باشد . حتی در بعضی مواقع استفاده از فلاش برای نوردهی بیشتر و تنظیم موارد گفته شده می باشد ولی همانطور که گفته شد هیچ کدام از موارد ذکر شده صددرصد کارا نیست ، از طرفی تنظیم آنها بعلت زنجیره وار بودن، نیاز به دانش عکاسی و تجربه بالا دارد.
حتی عکاسان حرفه ای هم در شرایطی قرار می گیرند که نمی توانند خطای ایجاد شده در اثر لرزش دست یا حرکت را کاملا از بین ببرند. از اینرو به استفاده از لنزهای خاص و بعضاً استفاده از فناوری لرزش گیر در دوربین های خود مایل می شوند. از جمله مشکلاتی که گاهاً با آن مواجه هستند در حین استفاده از لنزهای تله و عکسبرداری از فاصله های دور یا با زوم است. گفتنی است یکی از مواقعی که لرزش دست به وضوح مشهود می شود استفاده از زوم است. البته در این مورد استفاده از پایه دوربین برای لرزش گیری راهگشا خواهد بود ولی حمل سه پایه دوربین به دلیل حجیم بودن در همه جا ممکن نیست.
فناوری لرزش گیر دوربین ها از مدتها قبل در حال مطالعه و تکمیل بوده و امروزه شاهد آن هستیم که دوربین های جدید توان مقابله با نقیصه لرزش را تا حد بالایی دارا می باشند. اگر سیر حرکت و پیشرفت تکنولوژی لرزش گیر دست را دنبال کرده باشید می دانید که طراحان دوربین ها از ابزارهای مختلفی برای غلبه به لرزش بهره جسته و حالتهای مختلفی را در دوربین ها و لنزها پیاده کرده اند.
البته تمامی سیستم های لرزش گیر پیاده شده در جای خود کارامد و مفید بوده اند. ما در این مقاله سعی می کنیم تا بطور کاملا ساده و خلاصه و دور از هرگونه توضیحات تخصصی پیچیده ، شما را با این فناوری جالب لرزش گیر آشنا کنیم.
قبل از شروع این مطلب ذکر این نکته خالی از لطف نیست که این تکنولوژی محدود به دوربین های عکاسی نبوده و از حوزه فیلمبرداری و دوربین های فیلمبرداری گرفته تا صنعت هوافضا و تسلکوپ های نجومی رد پای این فناوری به وضوح دیده می شود.
لرزش گیر اپتیکال
شاید دانستن این نکته برای عکاسان نیمه حرفه ای بسیار جذاب باشد چرا که شما می توانید با فناوری لرزش گیر یا همان تثبیت عکس ، سرعت عکس گرفتن خود را با دقت بالا ، دو تا چهار پله آهسته تر انجام دهید یعنی اگر برای موردی خاص باید با سرعت شاتر 1-500 عکس بیاندازید ، با استفاده از لرزش گیر دست می توانید سرعت شاتر خود را به نصف یعنی 1-250 کاهش دهید و حتی کمتر !
البته تثبیت عکس فقط در موارد جزئی نظیر لرزش دست کارایی دارد یعنی هنگامی که سوژه در حال حرکت سریع است یا در هنگام حرکت ناگهانی و شدید دوربین کارایی خود را از دست می دهد.
به همین دلیل حوزه ی این فناوری ، پا را از این مرز فراتر گذاشته و سیستم لرزش گیر اپتیکال را بعنوان یکی از مکمل های اصلی قرار داده است.
لرزش گیر اپتیکال در هر دو نوع دوربین (عکاسی و فیلمبرداری) کاربرد دارد. مکانیزم عملکرد آن سیستمی پیچیده است ولی بطور کلی عملکرد این نوع لرزش گیر با تغییر دادن و جابجایی های ریز عدسی ها در لنز می باشد. این تکنولوژی بر پایه لنز بوده به همین دلیل با نام اپتیکال شناخته می شود.
هدف از استفاده آن، تثبیت تصویر تابانده شده بر روی سنسور است قبل از اینکه سنسور دوربین ، نورهای تابیده شده را به اطلاعات دیجیتالی تبدیل کند.
یعنی خود لنز وظیفه ی تثبیت کردن تصویر و آماده سازی آن برای سنسور را بر دوش می کشد تا سنسور ، تصویری صحیح و بی نقص را ثبت کند.