اخبار و مقالات

 راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(مثلث نوردهی)


 به سری سوم از مقالات«راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها » رسیدیم.برای دیدن دو مقاله قبل به انتهای همین متن مراجعه نمایید. امروز سومین نکته مهم یعنی دیافراگم ، شاتر و حساسیت که مثلث نوردهی را تشکیل می دهند توضیح می دهیم.

مثلث نوردهی

مثلث نوردهی از سه ابزار «دیافراگم»، «شاتر» و «حساسیت»تشکیل شده است. این سه عنصر، مقدار نور وارد شده به دوربین و مقدار نور جذب شده توسط سنسور دوربین را، برای نوردهی مناسب کنترل می‌ نمایند.

بنابراین، این سه عنصر با یکدیگر ارتباط نزدیک دارند، و درک رابطه بین آن ها باعث می‌گردد تا به طور کامل بر دوربین و عکاسی تسلط پیدا کنید. تغییر یکی از آن ها، دو عنصر دیگر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای نمونه صحنه‌ای را تصور کنید که با دیافراگم f/8.0، سرعت شاتر 1/10 ثانیه و حساسیت ISO 400 نوردهی لازم برای دوربین انجام می شود. حال برای کاهش عمق میدان تصمیم می‌گیرید تا از دیافراگم بازتری استفاده کنید. دیافراگم را ۲ پله بازتر کرده و بر روی f/4 قرار می‌دهید. هر پله دیافراگم از پله بعدی خود به میزان ۲ برابر نور بیشتری را عبور می‌دهد. پس با توجه به این که دیافراگم را ۲ مرحله بازتر نموده‌اید، درحال حاضر نوردهی شما ۴ برابر شده‌است. حال برای نوردهی درست، باید نور وارد شده را چهار برابر کمتر کنید و به یک چهارم برسانید. حال برای این کار از 3 روش می‌توانید استفاده کنید:

1) سرعت شاتر را به میزان ۴ برابر سریع‌تر کرده ، اینگونه نور وارد به دوربین ۴ برابر کاهش پیدا می کند.

2) حساسیت را به میزان ۴ برابر کاهش دهید.

3) هم سرعت شاتر و هم حساسیت را تغییر دهید. به این شکل که سرعت شاتر را به میزان دو برابر افزایش داده و حساسیت را به میزان دوبرابر کاهش دهید. با این کار آن دو مرحله نور اضافی جبران خواهد شد.


دیافراگم، شاتر و حساسیت، سه فاکتور مهمی هستند که به یکدیگر متصل بوده و به طور مستقیم نوردهی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. شما باید به عنوان عکاس، بالانس کردن این سه با یکدیگر برای رسیدن به نوردهی مناسب در شرایط مختلف را تمرین نمایید. است.

با استفاده از حالت‌های عکاسی نیمه خودکار، عملاً نیازی به انجام این محاسبات نخواهید داشت و دوربین خود بر اساس انتخاب‌های شما نور سنجی و نوردهی را انجام می‌دهد. اما مسلما تسلط به این کار به شما کمک می‌کند تا عکاسی را کامل یادبگیرید و در ضمن امکان به کار بردن خلاقیت‌هایی که در حالت نیمه خودکار امکان انجام آن ها وجود ندارد، برای شما میسر شود. برای تبدیل شدن به یک عکاس حرفه‌ای، حتماً باید بر مسئله مثلث نوردهی مسلط شده و توانایی کار در حالت دستی را داشته باشید.

مقالات مرتبط:

1-راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(حالت عکاسی)

2-راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(حساسیت ISO)