اخبار و مقالات

معرفی چند لنز دوربین عکاسی دیجیتال


 لنز نرمال Normal lens

این لنز ، لنز استاندارد هر دوربینی محسوب می شوند. فاصله کانونی لنز نرمال در دوربین های 35 میلیمتری ، حدود 50 میلیمتر است.

فاصله کانونی لنز های نرمال تقریبا برابر قطر تصویری است که روی فیلم تشکیل می شود اما اصولاً لنز نرمال مترادف با ۵۰ میلیمتر است. تصویری که لنز نرمال ایجاد می‌کند تقریبا همان چیزی است که چشم ما می‌بیند، بنابراین از این جنبه هم تصویر آن نرمال است.

لنز فیش آی Fish eye

(چشم ماهی)

لنزهای فیش آی در واقع همان لنز های واید معمولی هستند، با این تفاوت که فاصله کانونی آن ها بسیار پائین است یعنی بین 6 تا 15 میلیمتر هستند. در واقع حداکثر زاویه دید را به بیننده می‌دهند.

زاویه دید لنز فیش آی چیزی در حدود 220 درجه است یعنی حتی قسمتی از فضای پشت دوربین را نیز ثبت می کنند. دلیل نام گذاری این لنزها، شباهت آنها به چشم ماهی و محدب بودن عدسی بیرونی لنز می‌باشد هرچه محدب بودن این عدسی بیشتر باشد زاویه دید، بازتر و انحنای خطوط بیشتر خواهد بود.

لنز های چشم ماهی به دلیل اینکه به شدت تصویر را دِ فرمه می کنند و در آن اعوجاج ایجاد می کنند ، فقط برای مقاصد خاص مثلا برای عکسبرداری از مناطق بسیار وسیع مورد استفاده قرار میگرند. عکس حاصل از این لنزها به شکل دایره‌وار می‌باشد . از این لنز برای ایجاد جلوه‌های ویژه تصویری استفاده می‌گردد.

 لنز واید Wide lens

لنز واید به لنزهایی گفته می‌شود که فاصله کانونی آنها از قطر سطح حساس عکاسی (نگاتیو یا سنسور) کوتاهتر باشد ازاین رو به لنز های کوتاه معروف شده اند. مثلا تصویر فیلم های 35 میلیمتری نزدیک به 50 میلیمتر است.بنابرین تمام لنز های واید دوربین های 35 میلیمتری باید داری فاصله کانونی زیر 50 میلیمتر باشند .بطور کلی هر لنزی که فاصله کانونی آن کمتر از فاصله کانونی لنز نرمال باشد، لنز واید نامیده می شود.

لنز های واید به دلیل زاویه دید وسیعی که دارند گاهی اوقات تصویر را دچار اعوجاج (کج و دارای انحراف زاویه) می کنند. یعنی با کمی پرستپکتیو ، تصویر دچار مشکل میشود.

این حالت را اصطلاحا دِ فرمه شدن تصویر می نامند و البته این موضوع در لنز هائی با فاصله کانونی 35 و 28 میلیمتری چندان محسوس نیست.

لنز های واید بیشتر برای عکس برداری صنعتی، مجالس ، مناظر طبیعی و خلاصه هر جائی که نیاز به زاویه دید بالا می باشد به کار می روند.مخصوصا برای جاهائی که فاصله عکاسی محدود می باشد.

این نوع لنز دوربین همچنین به دلیل داشتن عمق میدان وضوح بالا برای مکان های کم نورکه عکاس مجور به استفاده از درجه های پائین دیافراگم می باشد بسیار مناسب هستند.

لنز واید، زاویه دید بازی را در اختیار عکاس قرار می‌دهد و از پرمصرف ترین لنزها نزد عکاسان هستند و برای عکاسی منظره و عکاسی معماری استفاده می‌شود. این لنز در مکان‌هایی که امکان عقب رفتن عکاس برای قرار گرفتن تمام سوژه مورد نظر در کادر نباشد کاربرد مناسبی دارد و با استفاده از این لنز می‌توان فضای بیشتری را در عکس جای داد.

زاویه دید لنز واید وسیع‌تر از زاویه دید چشم انسان است در نتیجه این لنزها قادرند محدوده وسیع‌تری از منظره جلوی دوربین را ثبت کنند. اولین تاثیر آشکار این کار، باز شدن پرسپکتیو ظاهری تصویر و گسترده شدن اجزای آن می‌باشد. در این حالت، هرچه فاصله کانونی لنز کوتاه‌تر شود، اعوجاج تصویر بیشتر می‌شود یعنی تصویر اجسام به صورتی اغراق‌آمیز پهن‌تر می‌شود و فاصله بین آن‌ها نیز زیادتر از حد معمول به چشم می‌آید، به ویژه اجسامی که در پیش‌زمینه عکس هستند خیلی بیشتر دستخوش این اعوجاج می‌شوند. از این رو، عکاسان با تجربه ، برای گرفتن عکس‌های طبیعی‌تر با لنز واید، تا جایی که ممکن است پیش‌زمینه تصویر را ساده برمی‌گزینند. البته پرسپکتیو طبیعی همیشه آن چیزی نیست که عکاس به دنبالش باشد. با استفاده خلاقانه از لنزهای واید می‌توان تصاویر زیبایی به وجود آورد. مثلاً این لنزها خطوط موازی ساختمان‌ها را به شدت متقارب و بلند می‌سازند که می‌توان برای شکوه و عظمت بخشیدن به ساختمان‌ها از آن استفاده کرد، همچنین لنزهای واید در عکاسی از مناظر طبیعی ، طول جاده‌ها را بلندتر و پیج و خم آن‌ها را شدیدتر می‌کنند.

استفاده از لنز واید در یک مورد اصلاً مناسب نیست و آن هم عکاسی پرتره ‌است، زیرا برای عکاسی با لنزهای زاویه باز، نیاز به نزدیک شدن بیش از حد به سوژه است که این کار، اعوجاج شدید تصویر را به همراه خواهد داشت. عمق میدان و وضوح لنز واید به مراتب بیشتر از سایر لنزهاست، به طوری که در بسیاری از شرایط تا فاصله بی‌نهایت لنز (گاه تا ۱۰۰ متر) در وضوح دائمی لنز قرار می‌گیرد.

محدوده فاصله ای که تصویر در آن شفاف است را عمق میدان وضوح می نامند و هر چه دیافراگم باز تر باشد عمق میدانِ وضوح ، کمتر خواهد شد. از این رو استفاده از لنز های واید برای افزیش عمق میدانِ وضوح بسیار مناسب اند.

راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(فرمت و اندازه فایل عکس)

 9 نکته تمیز کردن دوربین برای عکاسان

5 تکنولوژی برتر دنیای دوربین های دیجیتال در سال 2015

راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(شیوه نورسنجی)