اخبار و مقالات

 مثلث اصلی یک عکاسی حرفه‌ای


 ISO ‌،‌Shutter Speed و Aperture

قبل از توضیح این مثلث بهتر است روشی که تمامی دوربین‌های عکاسی قدیمی و جدید از آن‌ها استفاده می‌کنند را بشناسیم که همان هدایت نور است. در واقع دوربین‌ ها، به کمک لنز، نور دریافتی از محیط را به روی ماده‌ای که به نور حساس است منتقل می‌کنند و سبب پدیدار شدن عکس‌ها می‌گردند. حال، این ماده حساس به نور می‌تواند فیلم‌های قدیمی دوربین عکاسی باشد یا سنسورهای الکترونیکی به کار رفته در دوربین‌های دیجیتال. در واقع طی این فرآیند شاتر یا دیافراگمی که روبروی سطح حساس به نور قرار دارد،‌ باز و بسته می‌شود و با انتقال نور، عکس را پدید می‌آورد.

CANON 700 D

به طور خلاصه مدت زمانی که شاتر باز می‌ماند (سرعت شاتر یا Shutter Speed)، میزان حساسیت سنسورهای دیجیتال که نور را دریافت می‌کنند (ISO) و مقدار نور عبوری از لنز (Aperture یا روزنه) اصلی‌ترین نقش را در نتیجه عکاسی شما ایفا می‌نمایند.

نور و تاریکی: دو قطب بزرگ عکسبرداری

حال که می‌دانیم دوربین‌ها در طی فرآیند ثبت تصاویر، تنها نور را دریافت می‌کنند، پس تعجبی ندارد که تصاویری که در نور زیاد گرفته می‌شوند کیفیت بسیار بهتری نسبت به تصاویری که با نور اندک گرفته می‌شوند، دارند. در نورهای پایین، دوربین عکاسی باید با افزایش زمان باز بودن شاتر که سبب ایجاد Motion Blur‌ می‌شود و همچنین افزایش ISO تصاویر مورد نظر را تولید کند.

اینجاست که نور سفید معروف به کمک کاربران می‌آید. فلاش یا نور سفیدی که در هنگام عکسبرداری در نورهای پایین ایجاد می‌شود، همزمان با باز شدن شاتر روشن می‌شود و با ایجاد نور مصنوعی در محیط، تصویر برداری را در مکان بدون نور ممکن می‌سازد. البته این نور سفید گاهی مشکلات زیادی دارد. برای مثال شما نیز طعم مشکلات فلاش همچون سفید شدن کامل عکس یا مشکل Red-Eye را در عکسبرداری از فاصله نزدیک به جسم چشیده‌اید.

اگر قصد ورود به دنیای عکاسی دیجیتال را دارید،‌ بهتر است قبل از هر چیز به سه مورد زیر در خرید دوربین توجه نمایید:

  • ISO
  • Aperture
  • Shutter Speed

این سه مورد که در تعامل با یکدیگر عمل می‌کنند سه رکن اصلی دوربین‌های عکاسی را شامل می‌گردند و در صورتی که تنها بتوانید این این سه گزینه را به صورت مناسب در کنترل خود بگیرید، عکس‌برداری لذت بخشی را تجربه خواهید نمود.

پس یک بار دیگر معنای این سه مورد مهم را با هم مرور می‌کنیم:

  • چه مقدار نور به سمت دوربین پخش شود (Aperture)
  • حساسیت دوربین به این نور چقدر باشد (ISO)
  • تا چه مدت این افشاندن نور ادامه پیدا نماید(Shutter Speed)

ISO: این خصیصه که توسط موسسه جهانی استاندارد سازی یا International Organization for Standardization ایجاد شده است، اختلاف حساسیت سنسور دوربین شما نسبت به یک مقدار استاندارد نمایش می‌دهد.

بالا رفتن میزان ISO به معنی تصاویر روشن‌تر است که طی فرآیند دریافت نور به صورت دیجیتالی افزایش پیدا مي‌کند. البته این فرآیند همیشه، به خصوص در نور کم، کارآیی چندان مناسبی ندارد و گاهی به صورت اختلال در رنگ‌ها و ایجاد نویز در تصویر بروز می‌نماید. اینجاست که قدرت دوربین شما در فرآیند کاهش نویز و همچنین کیفیت لنز به کار رفته در آن، مقدار نهایی این مشخصه را معین می‌کند.

خلاصه: دوربین‌هایی با ISO بالاتر، تصاویر با کیفیت‌تری در نور پایین ثبت می‌کنند.

دیافراگم: یکی از مشخصه‌های مهم در دوربین‌های عکاسی است که با حرف f و عددی در کنار آن مشخص می‌شود.

در اکثر دوربین‌های عکاسی، قابلیت تنظیم میزان باز یا بسته شدن لنزها توسط یک سخت‌افزار داخلی به نام دیافراگم وجود دارد. همراه با بیشتر باز کردن روزنه لنز، شما نور بیشتری دریافت می‌کنید و می‌توانید منظره بیشتری از محیط را ثبت کنید. با کاهش روزنه لنز و در نتیجه دریافت نور و اشعه کمتر نیز، قسمت‌های کوچکتر و باریک‌تر را با نور بیشتر ثبت کنید.این حالت که همانند فوکوس کردن روی بخش خاصی از تصویر است را می‌توانید در عکس مشاهده نمایید.

هر چه عدد f بالاتر می‌رود، نور کمتری از محیط دریافت می‌شود و تصاویر سیاه‌تری ثبت می‌شوند. در طرف دیگر، پایین بودن عدد f  سبب ایجاد روزنه بیشتر در لنز و دریافت نور بیشتر است. بدین ترتیب در هنگام عکسبرداری شما اشعه‌های نور بسیار زیادی را از اطراف دریافت می‌کنید که سبب می‌شود که اشیای اطراف یا پشت جسم مورد نظر شما به صورت بلوری و مات دیده شود. البته این اتفاق، خود یکی از تکنیک‌های عکاسی‌ است که سبب هدایت چشم بیننده به سوی جسم مورد نظر می‌شود. اما در صورتی که بخواهید همه منظره را به صورت شفاف داشته باشید با این قابلیت به مشکل برخورد خواهید نمود.

 همانطور که در تصویر نیز دیده می‌شود، باز شدن زیاد روزنه در دوربین باعث ایجاد هاله‌ای خاکستری و مات شدن بخش‌هایی که روی آن‌ها فوکوس نشده است می‌شود. همچنین ارسال نور بیشتر به بخشی که روی آن فوکوس شده است سبب ایجاد عمق بیشتر و کیفیت بهتر در آن‌هاست.

خلاصه: دوربین‌هایی با Aperture پایین‌تر، تصاویر با نور بیشتری تهیه می‌کنند.

سرعت شاتر: سرعت شاتر همچون شاه کلیدیست که کیفیت نهایی و زیبایی هر عکسی را دگرگون می‌کند. سرعت شاتر، مدت زمانی که لنز به جمع اوری نور می‌پردازد را بیان می‌کند و به نوعی میزان نوری که در عکس‌ها جذب می‌شود، را کنترل می‌کند.

واحد بیان این ویژگی، به صورت کسری از ثانیه است. برای مثال، سرعت شاتر  ۱/۱۲۵  به معنای باز شدن شاتر در یک صد و بیست و پنجم ثانیه است. بالا بودن سرعت شاتر به معنای مدت زمان کمتر در جذب نور توسط لنز و بنابراین جلوگیری از ایجاد تصاویر مات و بلوری در عکسبرداری از اجسام در حال حرکت است. در طرف دیگر، سرعت شاتر کمتر به معنای جذب نور بیشتر و امکان ایجاد تصاویر مات در عکسبرداری از اجسام متحرک است.

البته، بدون شک شما همیشه به دنبال عکسبرداری از اجسام سریع و متحرک نیستید که نگران ایجاد تصاویر مات و بلوری باشید. همچنین گاهی شاید بدتان هم نیاید تا تصویر ماتی از یک بزرگراه پر رفت و آمد را به صورت مات تماشا کنید یا آب‌های جوشان را به صورت دودهای مات ببینید. کاری که عکسبرداران حرفه‌ای در ایجاد تصاویر خارق‌العاده‌ای که هر روزه در پشت زمینه کامپیوترهایتان دیده می‌شود با همین تکنیک ساده ایجاد شده است.

 سایر مقالات :

10 نکته کلیدی در عکاسی دیجیتال

5 تکنولوژی برتر دنیای دوربین های دیجیتال در سال 2015

راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(فرمت و اندازه فایل عکس)