۶ روش بهره گیری هر چه بهتر از لنز پرایم یا ثابت
لنز ثابت (پرایم – prime) را به عنوان محدودیت تلقی نکنید؛ به آن به عنوان فرصتی برای نمایش خلاقیت خود نگاه کنید. حتی اگر لنز پرایم ندارید هم خواندن این مقاله توصیه می شود.
لنزهای زوم این قابلیت را دارند که به راحتی توسط آن ها فاصله کانونی را تغییر دهید، دلایلی وجود دارد که استفاده از لنز ثابت را توجیه می کند مانند این که نوع لنزها معمولا شارپ تر از لنزهای زوم هستند و آنها اغلب سبک تر و کوچک تر نیز می باشند. هم چنین دیافراگم بیشینه باز آنها باعث می شود عکس خروجی این نوع لنزها، با عکس لنز کیت شما، متفاوت باشد.
البته ممکن است گاهی هنگام کار با این نوع لنز، به دلیل داشتن تنها یک فاصله کانونی، خسته و بی حوصله شوید.
۱-فاصله کانونی مؤثر لنز
شما باید فاصله کانونی موثر لنزتان را بدانید. استفاده از لنز ثابت ۵۰ میلیمتری بر روی دوربین فول-فریم، فاصله کانونی مؤثر ۵۰ میلیمتر را دارد، مسلم است که اگر آن را بر روی دوربینی با حسگر کوچکتر استفاده کنید، این مقدار تفاوت خواهد داشت.
به عنوان مثال بر روی دوربین Nikon D5500، فاصله کانونی مؤثر حدود ۷۵ میلیمتر و بر روی دوربین Canon EOS 760D فاصله کانونی حدود ۸۰ میلیمتر خواهد بود. حسگر کوچکتر دوربین درواقع به نوعی جوانب لنز ما را برش داده (crop) و شما را به نوعی به سوژه نزدیک تر خواهد کرد. این مورد بر روی سرعت شاتری که جهت داشتن عکس های شارپ به کار گرفته می شود، تاثیر به سزایی دارد.
در صورتی که دوربین یا لنز شما به سیستم لرزش گیر مجهز باشد، می توانید از سرعت شاتر های آهسته تر نیز استفاده نمایید.
۲-یافتن پرسپکتیو جدید
آیا تابه حال در مورد انواع عکس هایی که توسط لنز پرایم (ثابت) می توان ثبت کرد، فکر کرده اید؟
تمام عکس هایی که تا بحال توسط این لنز می گرفتید را فراموش کنید و پرسپکتیو جدیدی را جستجو کنید.
مثلا به جای تمرکز بر روی فاصله به وسیله لنز تله فوتو، محلی بیابید تا شهر را از ارتفاع بالا عکس برداری کنید (پرسپکتیو یا زاویه دید را تغییر دهید).
ممکن است لنزی که شما استفاده می کنید برای عکاسی منظره بسیار عالی باشد، اما ممکن است برای عکاسی از طراحی و دکوراسیون داخلی هم خیلی خوب جواب دهد. ممکن است به گرفتن عکس های با فاصله اندک توسط لنز ماکرو عادت داشته باشید، اما آیا تا به حال از آن برای عکاسی پرتره استفاده نموده اید؟ پس متفاوت فکر کنید و موقعیت های متفاوتی را به تصویر بکشید.
۳- بهره گیری از دیافراگم باز
تنظیم دیافراگم باز، عمق میدان را کاهش می دهد وسوژه را از پس زمینه جدا می کند. یکی از مزیت های اصلی لنز ثابت این است که به نسبت فاصله کانونی شان بیشینه قطر دیافراگم بیشتری را در اختیار ما قرار می دهند. پس بهترین استفاده را از این مزیت ببرید.
مثلا به جای بالابردن حساسیت دوربینتان ، از دیافراگم بازتر جهت ورود نور بیشتر استفاده نمایید. این کار باعث می شود میزان نویز عکس هایتان بسیار کمتر شود و زمان کمتری را صرف پردازش و یا ویرایش آن کنید.
دیافراگم های باز همچنین برای دستیابی به عمق میدان کم مناسب هستند. نزدیک شدن به سوژه و اطمینان حاصل کردن از اینکه پس زمینه در فاصله قابل توجهی نسبت به سوژه قرار دارد، این افکت را تشدید می نماید.
سوژه هایی بیابید که مناسب ایزوله کردن باشند و با کاهش عمق میدان (ضرایب اف کوچکتر – دیافراگم های باز تر) پس زمینه عکس را تار کنید.
۴-یافتن دیافراگم بهینه
شما باید بدانید هیچ لنزی ایده آل نیست و به ویژه لنزهای زوم در فواصل کانونی و دیافراگم های مختلف کارایی متفاوتی دارند. با اینکه لنزهای ثابت برای یک فاصله کانونی خاص بهینه شده اند، اما مانند هر لنزی، کارایی آن در دیافراگم خاصی بهینه تر خواهد بود.
اگر از یک صحنه با دیافراگم های مختلف عکاسی کرده و نتایج را بررسی کنید، قادر خواهید بود حالتی که بهترین شارپی و کمترین وینیت (vignetting) – تیره تر شدن گوشه ها و لبه های کادر عکس- را دارد شناسایی کنید.
اطمینان حاصل کنید که دوربینتان توسط سه پایه محکم شده است و بر روی یک ناحیه فوکوس کنید. اگر لنز شما دارای بیشینه دیافراگم f/1.8 یا f/2 باشد، بهترین کارایی لنزتان در محدوده ۱۱-۵٫۶ خواهد بود.
هنگامی که به کوچکترین سایز دیافرگم نزدیک می شوید، عکس هایتان دچار اثری به نام انکسار (Diffraction) می شود که باعث نرمی آنها خواهد شد. پس بهتر است بدانید از چه اندازه ای به بعد کیفیت عکس هایتان دچار افت می شود.
۵-خودتان را به چالش بکشید
پس از اینکه به محدودیت های یک فاصله کانونی ثابت عادت کردید، به ایجاد کردن چالشی فکر کنید که الهام بخش خلاقیتتان گردد. با ایجاد نوعی محدودیت برای خودتان، در نهایت عکس هایی خواهید گرفت که پیش بینی اش نمی کردید.
دیافراگم باز به شما کمک می کند تا جزئیات را از محیط اطراف و پس زمینه جدا کنید و دیافراگم بسته باعث می شود تا بیشتر در مورد ترکیب بندی تفکر کنید؛ به این دلیل که تأکید بر روی سوژه ای خاص در این حالت دشوار خواهد بود.
چالش مشابه، انتخاب یک رنگ خاص برای عکاسی است. یک رنگ را انتخاب کنید و زمان مشخصی – مثلا یک هفته یا یک ماه- صرف عکاسی از سوژه های با آن رنگ خاص کنید.
۶-با پاهایتان زوم کنید!
تنها به خاطر اینکه با لنز های پرایم مانند لنز زوم قادر نیستید فاصله کانونی را کم و زیاد کنید، لزوما به این معنی نیست که نمی توانید عکسی دلخواه خود بگیرید. با استفاده از لنز پرایم یا ثابت خواهید آموخت که چطور با پاهایتان عمل زوم را انجام دهید!
حرکت فیزیکی در اطراف سوژه نتایج خوبی خواهد داشت و کمک می کند تا در رسیدن به هدف مورد نظرتان تمرکز بیشتری داشته باشید.
این کار باعث می شود قبل از اینکه دوربین را به چشمتان نزدیک کنید، با چشمهایتان درک مناسبی از کادر تصویر داشته باشید و در آینده آمادگی شما را قبل از عکاسی بهبود خواهد بخشید.
بهترین لنزها برای عکاسی طبیعت کدام هستند
10 نکته کلیدی در عکاسی دیجیتال