اخبار و مقالات

  راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(شیوه نورسنجی)


 امروز چهارمین سری از مقالات «راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها» برای شما قرار می دهیم.لینک مقالات قبلی در انتهای متن آمده است. امروز به بررسی metering یا شیوه های نورسنجی می پردازیم.


شیوه‌های نورسنجی

با توجه به تمام مسائل ذکر شده در مقالات قبلی باید اضافه نماییم که این دوربین است که نوردهی درست را، بر اساس مقدار نور وارد شده به دوربین، محاسبه می‌کند. 

وقتی که عکس می‌گیرید، در هر حالتی که باشد، دوربین سعی می‌کند تا نوردهی درست را با گرفتن «معدل» (Average) نور صحنه محاسبه می نماید. دوربین با سنجش میزان نور کل صحنه، و با بررسی مناطق تاریک و مناطق روشن صحنه، کل صحنه را به یک سطح نوری تبدیل کرده و این تون نوری را «خاکستری 18%» یا همان «خاکستری میانه» در نظر می‌گیرد. سپس بر اساس مقدار نیاز این خاکستری، نور دهی مناسب را انجام می‌دهد.

به این کار دوربین، نورسنجی می‌گویند، و به همین دلیل هم است که وقتی از یک صحنه روشن مانند یک روز برفی عکاسی می‌کنید، عکس تاریک‌تر از آنچه که با چشمان خود دیده‌اید می‌شود و همین اتفاق زمانی که از یک محوطه تاریک عکس می‌گیرید نیز صدق می‌کند و در آن جا عکس روشن‌تر از واقعیت ثبت می‌گردد.

دوربین همیشه از نور صحنه میانگیر می گیرد و در اکثر اوقات نیز این نوع نورسنجی نتیجه درستی به همراه دارد. با این حال شما می‌توانید، به شیوه‌های دیگر نورسنجی، تنها مناطق موردنظرتان را برای دوربین به عنوان مبنای نورسنجی قراردهید.

به طور کلی، سه نوع روش نورسنجی در دوربین‌ها وجود دارند که عبارتند از:

1-روش معدل گیری :

تمامی محیط کادر از هر چهارگوشه، مبنای نورسنجی قرار گرفته، و معدل کل نور کادر برای نورسنجی مدنظر قرار می‌گیرد.

2-بر اساس مرکز کادر :

دوربین منطقه مرکزی کادر را مبنای نور سنجی قرار می‌دهد. این منطقه مرکزی گاهی تا ۸۰ درصد کادر قابل گسترش می‌باشند، ولی هیچ‌گاه گوشه‌های کادر در نورسنجی محاسبه نمی‌گردد.

3-نورسنجی نقطه‌ای:

این روش تقریباً حرفه‌ای ترین روش محسوب می‌گردد، دوربین براساس یک نقطه، که حدود ۵ درصد از کادر را شامل می‌شود، نورسنجی را انجام می‌دهد. در اغلب دوربین‌ها این نقطه در مرکز کادر قرار دارد. دوربین با معدل گیری از نور این ناحیه کوچک، آن را به عنوان مبنای خود، یعنی خاکستری 18% درنظر می‌گیرد.

جبران نوردهی

ابزار «جبران نوردهی»، که با دکمه‌ای با علامت +/- مشخص می‌شود، از کاربردی‌ترین و مفیدترین ابزارهای عکاسی در زمینه نورسنجی است. این ابزار به شما این امکان را می‌دهد تا میزان نوردهی که توسط دوربین سنجیده می‌شود، کمتر یا بیشتر شود. در واقع با این ابزار می‌توانید برای دوربین تعیین کنید که کمتر یا بیشتر از آن مقداری که نورسنجی کرده‌است، نوردهی کند.


اگر با صحنه‌ای مواجه شدید که تون‌های روشن بر آن غالب شده‌اند و باعث می‌شوند تا سوژه‌های اصلی تاریک ثبت شوند، با اعمال جبران نوردهی مثبت، می‌توانید نوردهی را بیشتر کرده و این تاریکی را جبران کنید.و اگر غالب تون‌های صحنه، تون‌های تیره بوده و صحنه تاریکی داشته باشید و در عین حال سوژه‌های اصلی شما نور کافی داشته باشند، با اعمال جبران نوردهی منفی، می‌توانید از بیش‌نوردهی سوژه‌های خود جلوگیری کنید.

 

مقالات قبلی:

1-راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(حالت عکاسی)

2-راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(حساسیت ISO)

3-راهنما استفاده از دوربین‌های عکاسی DSLR؛ برای تازه‌کارها(مثلث نوردهی)

09123258426-66342591